20.-22.11.2019
Corporate Innovation & Intrapreneurship 2019
3 days / 20+ talks, 20+ speakers / 4+ workshops

November 20th – 22nd, Zagreb, Croatia

Osiguravanje atmosfere koja potiče inovaciju garantira nove ideje

24. October 2017 by Corporate2Innovation0
Innovation-winners-1200x722.jpg

Praksa poticanja inovacija unutar kompanija nije novost. Unatrag desetak godina, neke od najpoželjnijih kompanija na globalnom tržištu rada, poput Applea, IBM-a, Coca – Cole, Ericssona, stimuliraju ovakve programe. Na taj način zadržavaju svoje talente, otvaraju vrata novim potencijalnim izvorima profita, ali i ulijevaju duh poduzetništva u postojeću korporativnu kulturu ohrabrujući postojeći kadar na poduzimanje rizika.

Dajući svojim zaposlenicima vrijeme, resurse, te možda najvažnije, povjerenje da svoju ideju provedu u djelo, osnažuje se korporativna kultura kompanije u kojoj je inovacija protkana svim linijama poslovnih procesa.

U današnjem poslovnom svijetu, inovacija je osnovna pretpostavka za preživljavanje i ono što čini razliku između uspješne i neuspješne tvrtke.

Tu dolazimo do onog najboljeg – da se uspješne tvrtke više ne boje neuspjeha. Točnije, ne boje se učiti iz njih.

Iako možda sve ideje neće rezultirati opipljivim rezultatima, stvaranje novog mentaliteta dat će vjetar u leđa kulturi inovacija u čitavom ekosustavu.

U našem slučaju, iako smo još na samom početku ovog putovanja, mnogo toga smo već naučili… Odakle krenuti?

Kako je sve krenulo?

Mi smo četvero kolega koji smo kao zaposlenici Vipneta radili svoj posao u, na oko različitim odjelima, sve dok na Facebook Workplaceu nismo vidjeli poziv Telekom Austrija Grupe (TAG) za prijavu ideja zaposlenika na interni natječaj Empowering ideas. Inače Workplace je interna poslovna društvena mreža, vrlo slična Facebooku, u čijem je i vlasništvu, a koristi je preko 17.000 zaposlenika Telekom Austria Grupe.

(slika: Ana-Marija, Mila, Dora, Igor)

Cilj natječaja bio je prikupiti inovativne ideje iz cijele grupacije koje bi značile nova poslovna rješenja, nove usluge, proizvode ili poboljšane procese. Nije bilo nikakvih ograničenja niti usmjerenja. Doslovno: predložite nam u što god vjerujete, a mi ćemo osigurati resurse te vam omogućiti da godinu dana radite na predloženom projektu u uredu i na lokaciji kojoj želite.

Znanje Ana-Marije iz Odjela za digitalno poslovanje, Dore iz Digitalnog korisničkog iskustva, Igorovo znanje o upravljanju kampanja i Milino o marketinškim komunikacijama te nekoliko kreativnih druženja rezultirala su našom idejom koju smo pitchali Vipnetu. Vipnet nas je odabrao kao jednu od 3 najboljih lokalnih ideja te prijavio TAG-u. „Idemo u Beč, idemo u Beč!“ osjećaj nam je već bila dovoljna nagrada.

(slika: doček u VIPnetu nakon pobjede u Austriji!)

Podrška okoline

Otkad smo se vratili iz Austrije, gdje smo pitchali ideju pred leadership timom TAG-a, vratili kao pobjednici, doživjeli smo nevjerojatnu podršku čitave kompanije, od kolega u timu do nadređenih na svima razinama. To nam je dalo dodatnu snagu i motivaciju da čim prije prionemo radu.

Dobri temelji

Uz motivaciju, javila se i odlučnost da opravdamo ukazano nam povjerenje. Tako smo, prije nego krenemo s implementacijom, odlučili postaviti projekt na dobrim temeljima: dobro razmisliti, istraživati, proučavati, educirati se te razgovarati s pametnijima od sebe. I od starta graditi nešto što neće biti jednokratno, već će dugoročno dati dodatnu vrijednost i za kompaniju iznutra, ali i za korisnika izvana.

Poticajno okruženje

Nedavno smo set-upirali vlastiti ured u HUB385-u. S prvim radnim danima u novoj sredini, vrlo brzo smo upoznali sve stanare: kreativce, poduzeća i freelancere koji rade na svojim projektima i imaju vrlo specifične talente i iskustva na raznim područjima IT-a. Kroz razgovor s njima vrlo brzo dobili uvid u neke nove procese, trendove, specifične tehnologije i načine rada. Super je što u opuštenoj atmosferi kroz druženja, razmjenjujemo znanje, ideje, iskustva.

(slika: ured i rad u HUB385 prostoru)

Fokus na cilj

Jedan od preduvjeta za uspjeh je 100% posvećenost cilju. Kako smo već rekli, svi članovi tima dobili su mandat od jedne godine kako bi se odvojili od svojih pozicija i svakodnevnih poslova, i u tom periodu u potpunosti posvete radu na projektu. Iako će nam u tom vremenu zasigurno nedostajati naši stari timovi i poslovi, odmak od svakodnevne rutine i aktivnosti na više projekata omogućit će nam taj, u današnje vrijeme pravi luksuz, da se u potpunosti posvetimo samo jednoj stvari, i na njoj radimo dok ne budemo zadovoljni konačnim rezultatom.

Nove metode rada

Jasno je kako nove tehnologije zahtijevaju i drugačiji način rada. Riječ je prvenstveno o pristupu vođenju projekata ili razvoju proizvoda koji obuhvaća mnogo malih eksperimenata s nadom da će neki biti uspješni i rasti, a s druge strane razumijevanjem kako će neki drugi jednostavno – propasti. Kako bi se smanjio „škart“ i hiperprodukcija funkcionalnosti ili produkata, u Vipnetu, a tako i u našem malom timu, koristimo odabrane agilne alate pomoću kojih rano iteriramo i prilagođavamo naše ideje stvarnom i važnom problemu.

Spremni smo isprobavati nove stvari, i to činiti brzo. Ako ne budu funkcionirale, bit ćemo spremni pri padu se dočekati na noge – i krenuti u drugom smjeru. Sretni smo što imamo kompaniju koja to podržava.

Šira slika

Ljudi unutar kompanije već posjeduju specifična i konkretna znanja o određenim proizvodima, uslugama, i samim procesima unutar kompanija. Kompetentni su u svojim poljima, a izlaskom iz tih okvira proširuju sliku koja kasnije formira nešto širi kadar. Drugim riječima, unutar kompanija često se događa da se ljudi, nehotično, zatvaraju u svoju ulogu kotačića u sistemu. No, sagledavajući stvari „izvana“, sa znanjem „iznutra“, lako je vidjeti nove modele okretanja sustava – u svim smjerovima. Mi smo upravo svjedoci toga.

Corporate2Innovation

Corporate Innovation and Intrapreneurship conference is all about introducing innovation, design thinking, intrapreneurship but also everything new and shiny to the corporate accounts. And also learning a lot from new ventures and people that think differenty.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *