20.-22.11.2019
Corporate Innovation & Intrapreneurship 2019
3 days / 20+ talks, 20+ speakers / 4+ workshops

November 20th – 22nd, Zagreb, Croatia

Otvorena inovacija je zagrijavanje za radni svijet u budućnosti

21. October 2018 by Corporate2Innovation0
portfolio_10-1200x797.jpg

Prof. Dr. Michael Heiss

Otvorena inovacija kreirana je za svjesno otvaranje granica organizacija za proces inovacije. „Otvaranje granica“, naime, često vodi do ograđivanja u industrijskim tvrtkama: „Inovacija je najvažniji faktor za konkurenciju i mjera zaštite za opstanak moje tvrtke. Zašto bih onda dijelio svoje inovacije s ostatkom svijeta?“ Međutim, ako se otvorena inovacija pogrešno razumije i posljedično ne implementira tvrtka može izgubiti povezanost s inovacijskim ekosistemom i sposobnost da bude konkurentna.

Otvorena inovacija kao katalizator za fleksibilnost vrijednosti produkcijskog lanca

Što više usluga i proizvoda postaje globalno dostupno to je važnije je biti viđen kao najbolji dobavljač. Ne određujemo mi što je nabolje za potrošača već to odabire on sam ovisno o preferencijama. Kvaliteta, cijena, vrijeme, mjesto, ekološki i društveni otisci su obično parametri koji utječu na njegovu procjenu. Vrijednost pojedinih parametara varira od kupca do kupca. Za industrijske tvrtke značajno je da se vrijednost njihovih produkcijskih lanaca sastoji samo od najboljih potkomponenata. Potkomponente koje su najbolje za korištenje u proizvodnji tvrtke mogu mijenjati kao rezultat novih zahtjeva ili novih rješenja. Stoga je osnovno da potkomponente vrijednosti produkcijskog lanca mogu biti prilagodljivo zamijenjene i promijenjene s trenutno najnovijima.

Trenutno mnogo mušterija još uvijek preferira industrijska rješenja od samo jednoga izvora. U budućnosti, usredotočenost će također biti na razmjeni pojedinih potkomponenata, bez obzira koja tvrtka ili pokretač ih dostavlja. Neke mušterije će također željeti dovesti vlastite komponente u ekosistem, a tvrtke, koje nude otvorene platforme i funkcioniraju kao ekosistem otvorene inovacije, imat će prednost.

Modularizacija slijedi  digitalizaciju

U većoj cjelini vrijednosti produkcijskih lanaca, zaključani efekt utvrđenih rješenja je još uvijek previsok za njih da bi se jednostavno mijenjao. Neprekidna digitalizacija i sparena standardizacija rezultirat će u daljnjim modularizacijama i inkapsulacijom pojedinih potkomponenata, koje će na kraju voditi do potpune izmjenjivosti potkomponenata. U potrošačkom odjeljku već smo upoznati s tim efektom u odnosu na aplikacije na našim smartphonima. U industriji izmjenjivost će utjecati na hardver (npr. strojne alate, sustave za automatizaciju) i softver (npr. nabavku, planiranje, simulacije, automatizaciju, optimizaciju, softver za operacije i fakturiranje) kao i procese i usluge ( npr. logistiku, održavanje, integraciju). Tehnologije digitalizacije, kao npr. „digitalni blizanci“, promoviraju izmjenjivost i/ili čine ih mogućima u tom generaliziranom obliku.

Novi poslovni modeli i platforme koji bi učinili otvaranje granica ekonomski privlačnim

Ovdje je poslovna inovacija usredotočena. Moramo naučiti surađivati preko organizacijskih granica, industrija, i disciplina i razviti nove poslovne modele i platforme, zbog kojih otvaranje granica postaje atraktivno. Otvorena inovacija ne implicira davanje svega besplatno. Otvorena inovacija znači da je netko naučio uspostaviti modele za suradnju u smislu koji nije pregledan od samoga početka, nego tko će doprinijeti inovacije tokom vremena. Smartphone aplikacije također služe kao dobar primjer u ovome slučaju.

Otvorena inovacija je više od samoga natjecanja u inovacijama

Važno je razumjeti da je otvorena inovacija više od običnih natjecanja u inovacijama. Niti jedan stručnjak otvorene inovacije neće nikada tvrditi da su natjecanja u otvorenoj inovaciji jedino rješenje za indrustiju inovacija. U sadašnjosti, industrijske metode otvorene inovacije (kao npr. „Hakatoni“ i inovacijski maratoni, ko-kreacije, pozivi za prijedloge, glavni korisnici, prostori osnivača mladih tvrtka i masovna financiranja) već su u uporabi. U premalo slučajeva, naime, hardverske i softverske platforme i njihovi ekosistemi su također viđeni kao metode otvorene inovacije.

 

Mnoge današnje mlade tvrtke ne bi postojali bez platforma otvorene inovacije

U industrijskom okruženju, otvorena inovacija omogućava SME i mlade tvrtke da sudjeluju u inovacijskom ekosistemu. Samo uzimanje u obzir potrošačkog tržišta, mnoge današnje mlade tvrtke ne bi postojale bez platformi otvorenih mobilnih aplikacija.

Svi pristupi otvorenih inovacija su „zagrijavanja“ kako bi se pripremili za budućnost radnoga svijeta, koji će biti čvrsto određen fleksibilizacijom. Oni koji misle do svojih zaključaka – trend kontinuiranih zamjena najboljim – će razumjeti što će te velike promjene donijeti svima nama.

Corporate2Innovation

Corporate Innovation and Intrapreneurship conference is all about introducing innovation, design thinking, intrapreneurship but also everything new and shiny to the corporate accounts. And also learning a lot from new ventures and people that think differenty.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *